Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14.07.07, 08:40 PM   #1 (permalink)
RashoAga
AĞIR ABİ

RashoAga - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tecrübe Puanı: 1000 RashoAga RashoAga RashoAga RashoAga RashoAga RashoAga RashoAga RashoAga RashoAga RashoAga RashoAga
Cool Sezer dışarıdan seçildi; ama tarafsız değildi

CHP lideri Deniz Baykal, Meclis dışından seçilecek bir cumhurbaşkanının tarafsız olacağını iddia ediyor. Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan ise bu görüşe şiddetle karşı. "Bunun garantisi yok." diyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 7 yıllık icraatlarını örnek gösterirken, "Rektör atamalarında Anayasa'da yer alan tarafsızlık hükmüne aykırı davranmıştır." ifadesini kullanıyor. Ayhan, seçilecek kişinin siyasi bir partiden gelmiş olmasının cumhurbaşkanlığı makamını siyasallaştıracağı anlamına gelmeyeceğini vurguluyor. Eski rektör, şöyle devam ediyor: "Bunun somut örneği Turgut Özal ve Süleyman Demirel'dir. Her ikisi de siyasi partiden geldi. Ancak siyasi kanaatlerini ön plana çıkarmadılar. İkisi de hâlâ aranıyor. Yoksa herkesin bir siyasi kanaati vardır. Yok diyen yalan söyler."
Sezer, anayasa mahkemesi başkanıyken tüm partilerin desteğiyle 'tarafsız' bir isim olarak seçildi. Ancak tarafsız olmadığı gerekçesiyle sürekli eleştirildi. Gazi Üniversitesi'nin eski Rektörü Rıza Ayhan ile ilgili tasarrufu da kamuoyunda günlerce tartışıldı. Ayhan, 2004 yılında seçimlerde en yüksek oyu aldı. Ancak Sezer, ikinci sıradaki Prof. Dr. Kadri Yamaç'ı atadı. Ayhan, Sezer'in siyasi kanaatlerini makamına taşıdığını savunuyor. Tarafsız davranmadığını rektör atamalarından örnekler vererek anlatıyor. Özellikle Sezer'in 9 Eylül Üniversitesi ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi rektörlük seçimindeki tavrına dikkat çekiyor: "Prof. Dr. Emin Alıcı'yı YÖK listeye almamıştı. Sezer bunun üzerine YÖK'e yazı yazdı ve, 'Elinizde somut ve objektif veriler olmadığı müddetçe öğretim üyelerinin iradesinin yok sayılması demokratik hukuk devleti ve özerk üniversite anlayışıyla bağdaşmaz. Öğretim üyelerinin iradesine saygı göstermeniz ve birinci sıradaki adayı listeye alıp bana göndermeniz gerekirdi.' dedi. Bunu diyen Sezer, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde yüzde 70 oyla açık ara birinci olan Prof. Dr. Osman Çakır'ın yerine oyların sadece yüzde 15'ini alan dördüncü sıradaki Ferit Bernay'ı rektör atadı. Yani bir adayda öğretim üyelerinin iradesine uygun davranılmasını savunurken, diğer adayda öğretim üyelerinin iradesini hiçe saydı. Bu, tarafgir davranmaktır. Cumhurbaşkanlığı görevini siyasi kanaatleriyle idare etmektir."

RashoAga Çevrimiçi   Alıntı ile Cevapla RashoAga isimli üyenin yazdığı bu Mesajı değerlendirin.